Liefde is leven, leven is liefde
Random header image... Refresh for more!

Over Anne

Anne werd geboren op 6 maart 1994. Een vis dus. Het was een zware bevalling in het Amfia ziekenhuis, niet zo ver van de plaats waar Anne bijna 14 jaar later aan haar laatste week begon.
Het was een redelijke zware bevalling maar uiteindelijk zag Anne om 15.40 het levenslicht.
Anne dronk nog niet genoeg om direkt mee naar huis te kunnen, maar na een dag was het dan zover: Anne mocht naar huis.

Anne was ons eerste kind en we waren net zo blij als we onwennig waren. En we waren heel erg blij.
Als peutertje was ze een ‘klein bolletje’ zoals Oma Hoek dat zei. Anne zou dat nog vaak zeggen tegen oma, ze vond dat wel erg grappig. Ze kroop laat, kreeg laat tandjes, maar praatte al vroeg, al hele volzinnen voordat ze twee was.

Toen ze net twee was, kreeg ze een broertje: Daan als snel omgedoopt naar Daantje. Anne heeft altijd gezorgd voor Daan. Het zat gewoon in haar om dat te doen.

Daan: “Anne was altijd heel zorgzaam voor mij, en lief, ze stond altijd voor me klaar, ze was superaardig en we konden vreselijk lachen met elkaar. Ze was gewoon heel heel erg lief “. Natuurlijk hadden ze gelukkig ook wel ruzie met elkaar, zoals dat gaat bij kinderen. Maar bovenal de zorg van Anne voor Daan was er altijd.

Toen ze vier was ging ze zoals ieder kind naar school. Maar Anne wilde niet graag naar school. Ze wilde het liefst bij ons thuis zijn. Ze huilde dan ook veel op school, waar ze altijd met een papieren zakdoekje liep om haar tranen te kunnen drogen. Later werd dat minder en vanaf groep 3 ging het beter.
In de kleuterklas leerde ze wel al Laura kennen. Vanaf groep 3 werden het echt hartsvriendinnen van elkaar. Heel mooi om te zien hoe zij met elkaar omgingen.

Anne was een heel verlegen meisje. Naar kinderfeestjes gaan vond ze best wel eng. Later werd dat ook minder, al was Anne niet iemand die graag in het middelpunt van de belangstelling wilde staan. Zoals Meester Hans in zijn toespraak zei: “Ze zei nooit zoveel in de klas, maar als ze wat zei, werd het stil, dan luisterde iedereen, want dan was het belangrijk”.

Anne ging met Laura over van groep 5 (zo noemen ze dat op een reguliere school) naar klas 4 (zo noemen ze dat op een vrije school)
Op de vrije school kwam ze bij juffie Saskia terecht (die blijft haar juffie tot en met klas 6)

De vrije school zat als een goed passend jasje om haar heen. Hier ontplooide Anne ten volle, sociaal, emotioneel en kunstzinnig. Hier maakte Anne gebruik van de ruimte om verder te groeien, haar eigen wijsheid verder te ontplooien. Hier ging Anne vol in het leven staan, haar angst voor de grote boze buitenwereld maakte plaats voor vertrouwen en liefde.

(later meer…)

Share